طراحی گرافیک چیست؟ همه چیز درباره گرافیک

طراحی گرافیک یا گرافیک دیزاین یعنی تلاش در مسیر تکامل زیبایی های جهان. طراحی گرافیک یا گرافیک دیزاین یعنی هنر ارتباط بصری بر روی یک سطح مانند نمایشگر رایانه ، دیوار ، کاغذ و دیگر سطوح که اهداف متفاوتی مانند پیام رسانی ، زیباسازی ، سرگرمی و … دارند. به طور کلی طراحی گرافیک یکی از قدیمی ترین شاخه های هنر است که حتی هزاران سال پیش نیز وجود داشته و تا به امروز دچار تغییر و تحولات بزرگی شده است.
آنچه در این مقاله میخوانید :
تاریخچه گرافیک

تاریخچه هنر طراحی گرافیک به چیزی حدود 150 قرن پیش از میلاد مسیح برمیگردد ، جایی که انسان های غارنشین به وسیله خطوط و اشکالی بر روی دیوار سعی بر روایت و انتقال یک داستان برای مخاطب خود داشته اند. بحث های زیادی درباره قدیمی ترین آثار هنری روی دیوار غارها وجود دارد ، اما نقاشی غاری در اندونزی با حدود 45 هزار و 500 سال قدمت انتظار میرود قدیمی ترین آنان باشد. بعدها و پس از پیشرفت انسان ابزارهایی برای این کار ساخته شد که یکی از مهم ترین آنها دستگاه چاپ گوتنبرگ در قرن 15 میلادی بود. هنر طراحی گرافیک تا به امروز بیشترین تغییر و تحول را به خود دیده ؛ رایانه های خانگی ، تلویزیون ها و حتی تلفن همراه شما نیز یک وسیله طراحی گرافیکی و انتقال مفهوم طرح های گرافیکی است.
هنر طراحی گرافیک در ایران
کشور ما ایران با توجه به تاریخ و تمدن کهنی که دارد نقش مهمی در هنر طراحی گرافیک و شکل گیری آن را به خود اختصاص میدهد. آثار هنری برجسته در مناطق مختلف کشورمان که جزء شاهکارهای هنری تاریخ به حساب میآیند همه دستخوش طراحان گرافیکی است که در زمان خود بی بدیل بوده اند. آثاری مانند : تخت جمشید ، کاخ عالی قاپو ، سی و سه پل ، قلعه فلک الافلاک ، ارگ بم ، زیگورات چغازنبیل و صدها آثار تاریخی بزرگ دیگر که همه تلفیقی از هنر معماری و هنر طراحی گرافیک تمدن ایران هستند. اما اگر کمی به جلوتر سفر کنیم ردپای طراحی گرافیک مدرن و گرافیک دیجیتال کم کم نمایان میشود. در سال 1287 خورشیدی برای اولین بار در ایران طراحی آگهی تبلیغاتی صورت گرفت و بعد از آن به مرور سبک طراحی گرافیک در ایران دچار تغییراتی شد ، به طوری که در سال 1320 دانشکده هنر های عالی در تهران تأسیس شد و دوره های گرافیک در آن ارائه میگردید.
کاربردها و استفاده های طراحی گرافیک در قرن 21
هنر طراحی گرافیک از گذشته تا کنون کاربردهای گوناگونی داشته ولی امروزه به اوج شکوفایی خود رسیده. به طوری که اگر به هر زمینه ای در صنعت های مختلف نگاهی بی اندازید به راحتی تاثیر گذاری آن را مشاهده خواهید کرد. تبلیغات و مارکتینگ ، طراحی رابط کاربری ، بازی سازی و انیمیشن سازی از مهم ترین و همچنین پولسازترین شاخه های هنر طراحی گرافیک میباشند که کمپانی های بزرگ و شرکت های پیشتاز داخلی و خارجی مانند : اَدوبی ، والت دیزنی ، پیکسار ، دریم ورکس ، سونی و … سالیانه صدها میلیون دلار از طریق این شاخه های هنر طراحی گرافیک کسب درآمد میکنند. همچنین بسیاری از طراحان گرافیکی حتی در کشور خودمان مشغول فراگیری این هنر شده اند و اکثرا به صورت فریلنسری از این هنر درآمد کسب میکنند. در ادامه سعی کردیم به صورت مختصر دربارهٔ هرکدام توضیحی بدهیم تا بیشتر ارتباط هرکدام را با هنر طراحی گرافیک درک کنید.
طراحی گرافیک در تبلیغات و مارکتینگ

بی شک هر محصول موفقی را که در هر زمینه ای ببینید ، از تکنیک های مارکتینگ و دیجیتال مارکتینگ به خوبی استفاده کرده و میکند که طراحی گرافیک شامل همهٔ آنها میشود. هرچقدر هم کیفیت محصولی که شما تولید میکنید بالا باشد ، دلیل بر محبوبیت و فروش بالای آن نخواهد بود ، قبل از هر چیزی کاربرها باید با محصول شما و ویژگی های آن آشنا شوند و بعد تحت تاثیر کیفیت آن قرار بگیرند. موشن گرافیک یک شاخه از هنر طراحی گرافیک و یکی از جدیدترین متودهای تبلیغات دیجیتال است که در آن به وسیلهٔ یک انیمیشن کوتاه حدودا یک یا چند دقیقه ای محصول ، شرکت ، کسبوکار و یا حرفهٔ شما را به طور کامل شرح میدهد ، در این روش نه تنها مخاطب از دیدن آن خسته نمیشود بلکه به دلیل جذابیتش آن را تا آخر تماشا میکند. به غیر از این ؛ کارت های ویزیت ، بیلبوردهای تبلیغاتی ، بروشور و کاتالوگ ها و همینطور اینفوگرافیک ها نیز از جنبه های دیگر دیجیتال و غیر دیجیتال هنر طراحی گرافیک در تبلیغات هستند.
طراحی گرافیک در رابط کاربری

شما چند برنامه روی گوشی خود دارید؟ روزانه از چند وبسایت مختلف دیدن و استفاده میکنید؟ گاهی اوقات پیش میاید که شما برخی از آنها را بیشتر استفاده میکنید و یکی از دلایل موثر آن هم رابط کاربری یا UI/UX میباشد. بدون در نظر گرفتن محتوا یا کاربرد ، قطعا یک ظاهر زیبا و گرافیکی و منظم مهم ترین مورد بر روی تجربه کاربر است که گاهی اوقات تأثیر بسزایی در جذب مخاطب دارد. شما یک اپلیکیشن با کاربرد معمولی و رابط کاربری زیبا و مدرن و یکی دیگر را با کاربرد مشابه اما رابط کاربری نه چندان زیبا را در نظر بگیرید ، تعداد قابل توجهی از کاربران سعی میکنند از اپلیکیشنی استفاده کنند که ظاهری زیبا دارد و در استفاده طولانی مدت از آن خسته و زده نشوند. طراحان گرافیکی که در زمینه طراحی رابط کاربری فعالیت میکنند به دلیل جدیدتر بودن این شاخه از هنر طراحی گرافیک ، معمولا دارای درآمد قابل توجهی هستند. رابط کاربری در وبسایت ها و طراحی سایت نیز از اهمیت بالایی برخوردار است ، به همین دلیل است که در چندسال اخیر طراحان گرافیک بیشتر از قبل وارد زمینه طراحی رابط کاربری شده اند و این زمینه به یکی از مهم ترین شاخه های هنر طراحی گرافیک تبدیل شده است.
طراحی گرافیک در بازی سازی

حتی اگر شما طرفدار دو آتیشه بازی کردن و دنیای گیم نباشید ، حداقل یک بازی کوچک برای اوقات سرگرمی و تفریح خود روی گوشی نصب دارید. صنعت گیم و بازی سازی یکی از صنعت هایی است که هنر طراحی گرافیک به شکل های مختلف و فراوان در آن دخیل است. پسزمینه های مختلف ، کاراکتر و شخصیت ها ، محیط بازی ، افکت و جلوه های بصری و حتی رابط کاربری از جمله بخش هایی در بازی ها هستند که به وسیله هنر طراحی گرافیک به صورت 2 ، 2.5 و 3 بعدی ساخته میشوند. طراحی لوگو برای بازی ها و شرکت های بازی سازی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که گاهی اوقات یک لوگوی بامفهوم به تنهایی ، کاربر را مجاب به تجربه آن بازی میکند. در حال حاضر صنعت بازی سازی یکی از پردرآمدترین صنعت هاست ، به طوری که برخی بازی ها سودهایی چند صد میلیون دلاری برای سازندگان خود به همراه دارند. در کشور ما ایران نیز بازی سازی چند سالی است که نسبت به گذشته پیشرفت چشم گیری داشته ، اما برای رقابت با ابرقدرت های این زمینه نیاز به سرمایه گذاری های فراوان و حمایت از استعداد های کشورمان است.
طراحی گرافیک در انیمیشن سازی

یکم قبل به موشن گرافیک و تاثیر گذاری آن اشاره کردیم اما انیمیشن سازی بدون مفهوم و هدف تبلیغاتی ، خودش بخش بزرگی از هنر طراحی گرافیک را در بر گرفته. انیمیشن سازی با بازی سازی شباهت های زیادی دارد به عنوان مثال : انیمیشن ها نیز به صورت 2 ، 2.5 و 3 بعدی تولید میشوند ، بیشتر انیمیشن های موفق و بزرگ در دنیا هزینه های بسیار بالایی دارند اما در کنار آن هم سودی چند برابر دارند که موجب میشود این حرفه نیز به یکی از پرسودترین و پرطرفدارترین صنعت های گرافیکی تبدیل شود. انیمیشن های 3 بعدی بخاطر هزینه های بسیار بالاتر و دشواری ساخت و همچنین طولانی تر بودن فرآیند ساخت بیشتر مورد توجه کمپانی های بزرگ اروپایی و آمریکایی هستند ، اما انیمیشن های 2 بعدی بخاطر سهولت ساخت و هزینه بسیار پایین تر موجب این شده اند که خیلی از طراحان گرافیک به تنهایی اقدام به تولید آنها کنند. انیمشن سازی هم مانند بازی سازی چند سالی است که نظر طراحان گرافیک زیادی را در داخل کشور به خود جلب کرده و موجب پیشرفت این هنر در کشورمان شده.
شرکت های بزرگ طراحی گرافیک دیجیتال

از گذشته تا کنون شرکت های بزرگ و فراوانی چه در داخل و چه در خارج از کشورمان در این زمینه فعالیت میکنند ، که بزرگ ترین و قطعا نام آشنا ترین آنها برای شما شرکت آمریکایی اَدوبی (Adobe) میباشد که از سال 1982 تا به امروز فعالیت میکند. در حال حاضر این شرکت 56 اپلیکیشن متفاوت در زمینه های مختلف گرافیکی و غیر گرافیکی را در اختیار کاربرانش قرار میدهد که در کشور خودمان نیز بسیاری از آنها محبوب ، کاربردی و دارای تعداد زیادی کاربر با استفاده های مختلف شخصی و شرکتی میباشند. اگر بخواهیم به برخی از مهم ترین آنها اشاره ای بکنیم ؛ میتوانیم فتوشاپ (Photoshop) ، ایلستریتور (Illustrator) ، افترافکت (After Effects) و پریمیر پرو (Premiere Pro) را نام ببریم که جزء قدرتمندترین نرم افزارهای گرافیکی در زمینه ویرایش و ایجاد فیلم و عکس هستند که در ادامه با هرکدام به صورت جداگانه بیشتر آشنا میشویم.
آشنایی با اَدوبی فتوشاپ

اولین نسخه از نرم افزار فتوشاپ (Photoshop) اولین بار در سال 1990 یعنی درست 8 سال بعد از شروع فعالیت شرکت ادوبی انحصارا برای سیستم عامل مکینتاش منتشر شد و از همان ابتدا طرفداران زیادی پیدا کرد. به جرعت میتوان گفت که در حال حاضر نرم افزاری بهتر و قدرتمندتر از فتوشاپ برای ویرایش یا حتی ایجاد تصاویر دیجیتال وجود ندارد. هرسال نسخه جدیدی از این نرم افزار در اختیار کابران قرار میگیرد که در هر نسخه سعی میشود با اضافه و قرار دادن امکانات جدید ، سهولت استفاده از نرم افزار و همچنین سرعت انجام کارهای مورد نیاز کاربر افزایش یابد. از دیگر ویژگی های مهم این نرم افزار سازگار بودن فرمت خروجی آن با دیگر نرم افزارهای گرافیکی شرکت ادوبی است. این ویژگی برای سایر نرم افزارهای دیگر این شرکت نیز صدق میکند و شما میتوانید از خروجی خودتان در دیگر نرم افزارهای ادوبی استفاده بکنید. امروزه عکاسان ، طراحان لوگو و سایر جنبه های برندینگ ، طراحان رابط کاربری ، طراحان نقاشی دیجیتالی و در نهایت همهی طراحان گرافیک از این نرم افزار به شکلی که نیازشان را برطرف میکند استفاده میکنند.
آشنایی با اَدوبی ایلستریتور

ایلستریتور دیگر نرم افزار گرافیکی شرکت ادوبی است که اولین بار در سال 1987 برای سیستم عامل مکینتاش و سپس در سال 1989 برای سیستم عامل ویندوز و رایانه های شخصی نیز عرضه شد. در زمان عرضه چیزی که این نرم افزار را متمایز میکرد قابلیت ساخت اَشکال و تصاویری با رزولوشن بالا به دلیل بُرداری بودن در آن زمان بود. نرم افزار ایلستریتور از برخی جهت ها شباهت هایی به فتوشاپ دارد اما کاربرد کلی آن متفاوت است. امروزه این نرم افزار گرافیکی در هنر انیمیشن سازی ۲ بعدی کاربرد زیادی دارد چرا که کاراکترها ، پس زمینه ها ، اشیاء و تقریبا همهی محتویات یک انیمیشن ۲ بعدی را با بالاترین کیفیت میتوان در این نرم افزار طراحی و استفاده کرد. اما به غیر از آن ایلستریتور برای طراحی موشن گرافیک ، نقاشی دیجیتالی ، تراکت و کارت ویزیت و در کل دیگر جنبه های تبلیغاتی نیز کاربرد دارد.
آشنایی با اَدوبی افترافکت

افترافکت (After Effects) نرم افزاری قدرتمند در زمینه جلوه های ویژه بصری ، ساخت انیمیشن های ۲ بعدی ، ساخت موشن گرافیک ، لوگو موشن و یا حتی تدوین و ادغام فایل های ویدیوئی و صوتی است. با توجه به کاربردهای فراوان این نرم افزار قدرتمند مورد توجه گروه عظیمی از طراحان گرافیکی قرار گرفته و استفاده های مختلفی از آن صورت میگیرد. افترافکت برای اولین بار در سال 1993 توسط شرکت فرهنگی هنری آمریکایی CoSA وارد بازار شد. مانند برنامه های قبلی نیز این نسخه فقط برای سیستم عامل مکینتاش قابل استفاده بود ، اما کمی بعد در سال 1994 نسخه بعدی این نرم افزار توسط همین شرکت به کمک شرکت Aldus نیز عرضه شد. خیلی طول نکشید تا شرکت اَدوبی در نهایت شرکت CoSA را خریداری کرد و رسما مالک نرم افزار افترافکت شد ، سرانجام در سال 1995 نسخه سوم این نرم افزار روانه بازار شد. افترافکت موجب تحول بزرگی در زمینه ویرایش و ایجاد ویدیو شد و هم اکنون یکی از سرشناس ترین و قوی ترین نرم افزارهای این زمینه است.
آشنایی با اَدوبی پریمیر پرو

تقریبا همهی ادیتورهای ویدیویی و مخصوصا تدوین گرها اسم ادوبی پریمیر پرو (Premiere Pro) را شنیده اند و یا با آن آشنایی دارند. نرم افزاری قدرتمند که کیفیت و توانایی آن در اندازهی تدوین فیلم های هالیوودی میباشد. تنوع فرمت خروجی ، کیفیت و همچنین تنوع و آزاد بودن در تعیین نرخ تازه سازی تنها کوچک ترین ویژگی های این نرم افزار قدرتمند هستند. پریمیر پرو اولین بار در سال 1991 برای سیستم عامل مکینتاش و سپس در سال 1993 برای سیستم عامل ویندوز و رایانه های شخصی عرضه شد. این برنامه در ابتدا و تا سال 2002 پریمیر نام داشت تا اینکه در سال 2003 به پریمیر پرو تغییر پیدا کرد. البته این تغییر تنها فقط یک تغییر اسمی نبود بلکه این نرم افزار در آن سال به طور کامل بازنویسی شد و یک نسخه قدرتمندتر از آن به کاربران عرضه گردید. از آن سال این نرم افزار مورد تایید خیلی از تولید کنندگان ویدیوئی است و آن را مورد استفاده قرار میدهند.
جمع بندی
همانطور که در مقاله توضیح دادیم طراحی گرافیک به سال های اخیر محدود نمیشود و از سالیان گذشته وجود داشته ، اما میتوان گفت که این هنر در این سال ها به اوج شکوفایی خود رسیده و تکامل یافته. طراحان گرافیک نیز بیش از گذشته میتوانند از خلاقیت های خودشان بهره ببرند زیرا نرم افزارهای این زمینه روز به روز پیشرفت میکنند و امکانات جدیدی را در اختیارشان قرار میدهند. درنهایت باید به این موضوع اشاره کرد که هرچه طراحی گرافیک به طور گسترده شکوفا شود و افراد خلاق بیشتری وارد زمینه های مختلف این هنر شوند ، تنها یک صنعت تحت تاثیر آن پیشرفت نمیکند و بر روی تعداد چشمگیری از صنعت های مختلف تاثیر میگذارد ، موضوعی که باید به آن در کشور خودمان نیز پرداخته شود تا پیشرفتی صورت بگیرد. ممنونیم که تا انتهای مقاله همراه ما بودید ، اگر فکر میکنید خواندن این مقاله به درک شما از طراحی گرافیک کمک کرده ، آن را با دیگران نیز به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
طراحی گرافیک یا گرافیک دیزاین یعنی هنر ارتباط بصری بر روی یک سطح مانند نمایشگر رایانه ، دیوار ، کاغذ و دیگر سطوح که اهداف متفاوتی مانند پیام رسانی ، زیباسازی ، سرگرمی و … دارند.
تبلیغات و مارکتینگ ، بازی سازی ، انیمیشن سازی و طراحی رابط کاربری
اَدوبی Adobe
فتوشاپ ، ایلستریتور ، افترافکت و پریمیر پرو
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
پرمحتوا ترین مقاله گرافیک چیست بود واقعا
سلام وقت بخیر خانوم امجدی
بسیار خرسندیم از رضایت شما ، ممنونیم بابت نظر انرژی بخش شما